Новости
30 июня 2011 г.
Глобальний відплив мізків: працівники з найбільших країн шукають кращої роботи за кордоном
Один з чотирьох працівників готовий переїхати в іншу країну, щоб знайти краще робоче місце
Один з чотирьох працівників збирається змінити роботодавця впродовж найближчих 12 місяців

В Україні, один з п’яти працівників активно шукає іншу роботу
23. червня 2011 - Країни, які переживають тривалий вихід із рецесії, ризикують позбутися робочої сили, оскільки понад чверть працівників заявляють про готовність переїхати за кордон для пошуку кращої роботи. Про це свідчать дані міжнародного дослідження працівників GfK, представлені у новому міжнародному звіті GfK Custom Research.

Питання щодо намірів роботи за кордоном ставилося в 17 із 29 країн, в яких проводилося дослідження. Виявилося, що понад чверть опитаних працівників (27%) хотіли б переїхати до іншої країни задля кращого працевлаштування.

Саме молоді кваліфіковані спеціалісти більше за інших бажають змінити робоче місце: дві п’ятих (41%) робітників віком 18-29 років визнали, що хочуть виїхати з країни для пошуку кращої роботи; для людей з бакалаврським та магістерським ступенями це число складає 1 з 5 (32%) та близько 1 з 4 для кандидатів та докторів наук (37%). При цьому, лише одна п’ята працівників з середньою освітою (22%) має намір шукати роботу за кордоном.

«Результати наших досліджень свідчать про ризик «відтоку мізків» у наступному році, що може створити суттєві проблеми для компаній та країн, які очікують економічного відновлення», – коментує результати дослідження Тетяна Ситник, керівник відділу b2b та стратегічних досліджень GfK Ukraine. «Чверть працівників як серед «блакитних», так і серед «білих комірців» виявляють бажання шукати роботу за кордоном, а серед працівників з вищою освітою ця часта ще більша. Найнебезпечнішим є те, що третина зайнятих у сфері досліджень та розвитку (R&D) також прагнуть шукати кращої долі поза межами батьківщини – тоді як саме ці ролі в багатьох країнах визнають ключовими для відновлення».

Найбільше постраждала Латинська Америка

Не дивно, що за результатами дослідження найбільшого відпливу мізків можуть зазнати ринки праці Центральної та Південної Америки. Близько шести серед 10 мексиканських працівників (57%), половина колумбійської робочої сили (52%) та дві п’ятих персоналу в Бразилії та Перу (41% та 38% відповідно) з готовністю залишать власну країну в пошуках кращої кар’єри.

Проте, така тенденція не оминула і розвинені ринки. До списку лідерів з найбільшими еміграційними намірами, серед інших 17 країн, де ставилося відповідне питання, потрапили Туреччина, яка посіла третє місце з 46%, Угорщина – 7 місце (33%), за нею – Росія (29%), а на 9-му місці – Португалія та Британія з однаковою часткою охочих переїхати – 27%.

Навіть у Сполучених Штатах та Канаді – країнах, де традиційно люди не зацікавлені у зміні країни проживання – п’ята частина працівників готова шукати кращої роботи в іншій країні (21% та 20% відповідно).

Не лише країнам, але й компаніям загрожує відтік персоналу: один з чотирьох працівників планує змінити місце роботи впродовж наступних 12 місяців.

Серед таких працівників, один з трьох вже активно шукає нову роботу (35%), а один з п’яти (18%) збирається перейти на інше місце протягом наступних шести місяців. Лише 8% працівників збираються почекати, поки економічна ситуація стабілізується.

Особливо небезпечною ситуація виглядає в Колумбії та Сполучених Штатах, де близько половини (55% та 47% відповідно) працівників активно шукають інше робоче місце. З іншого боку шкали перебувають Бразилія та Бельгія, де ситуація значно стабільніша – лише 15% працівників активно шукають іншого роботодавця.


Про дослідження

Міжнародне дослідження залученості персоналу було здійснено міжнародною дослідницькою компанією GfK Custom Research. Дослідження представляє думки 30556 повнолітніх працюючих громадян з 29 країн світу, опитаних у період з 8 лютого по 4 квітня 2011 року за допомогою телефонного або особистого опитування, а також інтернет-анкетування (в кожній з країн було обрано найбільш доцільні методи опитування). Отримані дані було зважено для репрезентації демографічного складу кожної країни (за економічними галузями, статевою належністю та віком). Для створення загальної статистики по всім країнам дані, отримані в окремих країнах, також було зважено за обсягом ВВП (за ПКС).

Анкету було розроблено міжнародною командою експертів з дослідження залученості персоналу, за співробітництва з експертами кожної з 29 країн. Країни, в яких проводилось дослідження: Аргентина, Австрія, Бельгія, Болгарія, Бразилія, Велика Британія, Ізраїль, Канада, Колумбія, Македонія, Мексика, Нідерланди, Німеччина, Перу, Польща, Португалія, Росія, Румунія, Сербія, Словаччина, США, Туреччина, Угорщина, Україна, Філіппіни, Франція, Чехія, Швеція, Швейцарія.


Источник: gfk.ua

 
Добавить комментарий
Для того, чтобы оставить комментарий, необходимо авторизоваться.

Теги:
Отзывы
Первая ассоциация с Be First – это много полезных знаний в доступной и легкой форме. А также, позитивный интеллектуальный заряд, который меня оче...
Все отзывы